Už jsou dávno pryč doby, kdy jste zavolali do firmy řediteli a téměř ve stejný den jste měli nástup do společnosti v kapse.

Sice neustále slyšíme, jak je lidí na trhu práce čím dál méně, ale i přesto si stále firmy vybírají koho zaměstnají.

A proto musíte být dobře připraveni

Dnes má přijímací proces hned několik částí, které mají odhalit nejenom vzdělání a případnou praxi, ale i vrozené schopnosti a dovednosti.

Výběrové řízení může zabrat i několik dní, týdnů až  v horším případě měsíců. Samozřejmě záleží, na jaké místo se hlásíte. Čím je pozice spojena s vyšší odpovědností, tím jsou pohovory detailnější a důkladnější.

Jak se tedy nejlépe připravit? Každopádně by  jste se neměli do ničeho stylizovat nebo si dokonce vymýšlet praxi, kterou nemáte. Měl byste být co nejvíce přirození a zdravě sebevědomí.

Váš životopis má být strukturovaný, přehledný, maximálně na stránku dvě. Vaše slohové práce nikdo číst nebude. Píše se chronologicky, začíná se současností a končí minulostí. V dnešní době by neměl chybět ani motivační dopis.

Na to jak napsat životopis a motivační dopis se podíváme v dalším tématu.

Tak, Váš životopis a motivační dopis je zaujal– pozvali vás do firmy.

Ještě než dorazíte na smluvený pohovor, nebojte se zeptat personalisty, jak bude výběrové řízení probíhat a kolik času si na něj máte vyčlenit.

U prvního kola je zpravidla přítomen personalista. Od něj se dočkáte se otázek na konkrétní situace z profesního, v krajním případě osobního života. Někdy bývá zároveň přítomen Váš potenciální nadřízený nebo někdo, kdo může posoudit Vaši profesní zkušenost.

Dobré je působit zdravě a sebevědomě. A nezapomeňte, že „šaty dělaj člověka“, takže se oblečte slušně. Lepší je si vzít oblek se sakem nebo kostým.Doma nechejte módní výstřelky: velké šperky, o piercingu. Ženy by to neměly přehánět s makeupem. Džíny a sportovní obuv není vhodná. Učesané vlasy jsou samozřejmostí.

Nervozitu a nejistotu nechte doma. Tedy pokuste se o to – někomu může pomoci mačkání rukou, někomu třeba prodýchávání. Chování člověka totiž ovlivňuje přijetí až ze 60 procent. Nový zaměstnavatel vedle profesní zdatnosti zvažuje, zda to budete zrovna vy, který zapadne do týmu. Je dobré být pozitivní, vstřícný, přizpůsobivý.

Při pohovoru není dobré odpovídat na otázky jedním slovem, ale ani se zdlouhavě  „vykecávat“. Držte se dané otázky.

Personalisté dají i na to, co ví uchazeč o firmě. Zjistěte si tedy co nejvíce informací. Zdrojem mohou být internetové stránky, stávající i bývalí zaměstnanci,.

Firma se může ptát na jakékoliv informace souvisící s jejím oborem a s vaší praxí či studiem. Někdy dojde i na osobnější otázky, například na hobby. Dále na jazykové zkušenosti a dost často se stává, že vás na pohovoru někdo z jazyka přímo vyzkouší – buď krátkým testem, nebo několika položenými otázkami- proto doporučuji ve Vašem životopise nelhat s úrovní znalostí jazyka, pak akorát budete za hlupáky.

Zaměstnavatel by se neměl ptát na věci osobního charakteru – kdy chcete mít děti, proč jste se rozvedla – nicméně se to občas děje. Odpovězte stručně ve všeobecné rovině. Pokud vám je to však nepříjemné, odmítněte to s tím, že je to soukromá záležitost, o které byste neradi hovořili.

Občas se Vás zeptají na takové ty klišé otázky jaké jsou Vaše pozitivní a negativní vlastnosti- prosím Vaši odpověď směřujte  na vlastnosti ve vztahu k práci. Nikdo nechce slyšet, že jste melancholik:)

Součástí výběrového řízení mohou být i psychodiagnostické testy, kdy na počítači odpovídáte na různé typy otázek – tím se zjišťují vaše postoje a chování. Moderní jsou online testy, dostanete zadání v emailu a máte daný čas na vyplnění

 

Ptejte se zaměstnavatele

Uchazeč by se měl vyptat na vše, co ho zajímá ohledně práce, jaká je konkrétní pracovní náplň, komu bude podřízený, jaké jsou ve firmě zvyklosti. Zda se počítá se školeními nebo jsou praxí školení v práci pod vedením profesně starších kolegů.

Můžete se ptát na cokoliv, co je pro vás důležité, ale mělo by to být především relevantní k dané práci. Určitě se na prvním kole neptejte na benefity a peníze. Nechte to na další kola, ale většinou s tím správný personalista přijde sám. Proto buďte na otázku financí připraveni. Je dobré si říci rozpětí platu s tím, že byste se na vyšší částku chtěli dostat po zaběhnutí a zaškolení.

Je dobré se zeptat, dokdy se firma ozve. Každá profesionální firma, ať už zaměstnavatel či agentura, by se měla ozvat i se zápornou odpovědí.

Velmi často se ovšem stane, že už nikdo nezavolá. V tom případě se zeptejte na výsledek sami.

Máte nějaké dotazy k tématu? Napište na info@euap.eu. Rádi Vám pomůžeme